Pc- laitteet ja viihde-elektroniikka
Etusivu Palvelut Ota yhteyttä Linkit Tekniikka

Haukipudas
Ouluseutu
Suomi

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

Erikoinen toteutus

Lokalisoidun tiedostoselaimen hakemistopolku

Windows-tiedostoselaimella tarkastellaan, kopiodaan ja siirretään tiedostoja. Tietokoneen hyötykäyttö on harvinaista ilman tiedostoselaimen apua.

Aineistojen täsmällinen käsittely edellyttää tietoa tai ainakin mielikuvaa siitä, missä aineistot ovat. Levyaseman tunnus, hakemistopolku ja tiedostonimi määrittelevät tiedoston ja sen sijainnin.

Tiedostoja käsitellään vielä nykyisinkin myös komentotulkissa.  Komennon määritteeksi pitää antaa täsmällinen levyasematunnus, polku ja tiedostonimi. Yhden merkin virhe estää toiminnon. Aiemmin tiedostopolku näkyi sekä tiedostoselaimessa että komentotulkissa samanlaisena myös lokalisoiduissa (suomennetuissa) käyttöjärjestelmissä. Lokalisoitu Win 7 toimii toisin.

Hakemistoon siirrytään CD-komennolla, jonka jälkeen kirjoitetaan haluttu sijainti välilyönnillä erotettuna. Jos polussa on välilyöntejä laitetaan polku lainausmerkkeihin.

Esimerkkinä on englanninkielisen käyttöjärjestelmän hakemistopolku:
"C:\Users\Testi\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup"

Suomenkielisessä tiedostoselaimessa vastaava hakemistopolku näkyy osin suomennettuna:
"C:\Käyttäjät\Testi\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Käynnistä-valikko\Ohjelmat\Käynnistys".
 

Polku suomeksi

Ongelma: Kun hakemistopolku kirjoitetaan suomennetussa muodossa suomenkielisen järjestelmän komentotulkkiin CD-komennon ja välilyönnin jälkeen, päädytään virheeseen: Määritettyä polkua ei löydy. Englanniksi kirjoitettu polku puolestaan vie asiallisesti kohteeseen!

Ratkaisu: Tiedostoselaimeen saa komentulkkiin ja komentojonoihin kelpaavan toimivan englanninkielisen muodon näkyville, kun klikkaa kursorin osoiteriville.

Polku englanniksi 

 

Erityiskysymyksiä

  • Lokalisoitua komentotulkkia varten tehdyt ohjeet kannattaa testata ennen julkaisua.
  • Uudetkin ohjelmistot hyödyntävät edelleen komentojonoja. Komenjonot ovat käteviä myös mm. varmuuskopioinnissa.
  • Käyttöjärjestelmän laajin hallinta perustuu komentotulkin käyttöön.
  • Tarkastellussa polussa on kymmenen tasoa. Osa termeistä on suomeksi ja osa englanniksi. Osa termeistä vaihtaa kieltä riippuen siitä, millä välineellä polkua tarkastellaan. Polun täsmällinen muistaminen ja kirjoittaminen tehty varsin hankalaksi.

22-07-2018

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

S-POSTI:  pc.gamut(at)gmail.com PUHELIN  045 - 1298221 WhatsApp