Pc- laitteet ja viihde-elektroniikka
Etusivu Palvelut Ota yhteyttä Linkit Tekniikka

Haukipudas
Ouluseutu
Suomi

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

 

UHD-kuva

UHD-paneelit (3840x2160)

UHD-paneelit ovat käytännössä korvanneet HD-paneelit tv-kokoluokan näytöissä. UHD HDR -kuvasta saadaan täysi hyöty, kun toistoketjun laitteissa on:

 • HDMI 2.0 liitännät (4k, 60fps, 18 GB/s) tai uudempi
 • Yhteensopiva HDCP-sarjakopiosuojaus.
 • Yhteensopiva väriavaruus
 • LCD kontrasti 20 000 : 1 ("musta" 0.05 cd/m², "valkoinen" 1 000 cd/m²) tai
  OLED kontrasti 1 080 000 : 1 ("musta" 0.0005 cd/m², "valkoinen" 540 cd/m²)

Vaikka UHD-resoluutio on varsin yleinen, ei laajaa normin mukaista väriavaruutta eikä normeissa toivottua maksimikirkkautta yleensä saavuteta nykylaitteilla.

4K UltraHD Blu-ray

Keväällä 2016 tuli kauppoihin ensimmäiset 4k UltraHD Blu-ray soittimet ja optiset levyt. Levyissä on käytössä Rec. 2020 väriavaruus. UltraHD Blu-ray levyjen datatilavuus on 50, 66 ja 100 GB. HEVC koodattu häviöllinen datavirta on 82, 108 ja 128 Mbps, minkä vuoksi optinen levy on ensisijainen media UHD-jakeluun.

UHD-videoita on tarjolla verkon suoratoistopalveluissa ja maksullisilla kanavilla. Reaaliaiakaisten lähetteiden laatua rajoittaa käytettävissä oleva siirtokaista.

SD- tai HD-kuva ei voi muuttaa UHD kuvaksi skaalaamalla. Skaalaaminen ei siis paranna laatua.

hd-kuva

HD-paneelit (1920x1080)

Full HD -näytöt korvasivat perinteiset kuvaputkitelevisiot. Laaja, ohut, kevyt ja tarkka paneeli on edullisempi ja kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin perinteinen kuvaputki.

HD-materiaalia on saatavilla paljon. Paras laatu on edelleen Blu-ray levyilä jaeltavissa elokuvissa, mutta myös YLE:n HD-kanavien tekninen laatu on erinomaista. Muuta HD-materiaalia saa esimerkiki YouTubesta sekä verkon suoratoistopalveluista. Myös HD-lähetteen laatu riippuu ratkaisevasti Internetyhteydestä.

Blu-ray

Laadukkaimman HD-kuvan saa Blu-ray soittimesta. BD-soittimet osaavat toistaa yleensä kaikkia aiempia CD- ja DVD-medioita. Blu-ray mediassa on tarkan videokuvan lisäksi myös teknisesti ensiluokkainen häviöttömästi pakattu monikanavainen ääni, DTS-HD Master Audio tai Dolby TrueHD. Lisäksi soittimet osaavat toistaa USB-liitäntään kytketystä tallentimesta muita nykyaikaisia HD-videoformaatteja.

HDTV antenniverkossa

Antenniverkon peruskanavat ovat maksuttomia.

Antenniverkon HD-kanavien siirtoon käytetään DVB-T2 lähetysjärjestelmää. Katseluun tarvitaan DVB-T2 viritin sekä oikein suunnattu antenni. HD-lähetykset on välittänyt 01.04.2020 alkaen Digita. Vastaanotto onnistuu vain HD-lähettimen näkyvyysalueella.

Kaikkien antenniverkon lähetysten piti siirtyä DVB-T2 tekniikkaan vuoden 2020 maaliskuun lopussa. Siirtymä on viivästynyt. Siitä huolimatta uutta antenniverkon laitetta (televisio, digiboksi, ...) hankittaessa kannattaa varmistaa, että siinä on DVB-T2 vastaanotin.

Maksuttomia HD-lähetyksiä (01.09.2020 alkaen) ovat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, MTV3 HD ja Yle Teema & FEM HD.

Kaikki lähetteet ovat UHF taajuuksilla.

 • Yle TV1 HD: kanavanumero 21
 • Yle TV2 HD: kanavanumero 22
 • MTV3 HD: kanavanumero 23
 • Yle Teema & FEM HD: kanavanumero 25

HDTV DNA:n kaapeliverkossa

Kaapeliverkon ilmaiset peruskanavat näkyvät ilman TV-korttia ja HD-kanavien katseluun tarvitaan ainoastaan Cable Ready HD vastaanotin. Maksuttomia kaapeliverkon HD-kanavia ovat mm. Yle TV1 HD, Yle TV 2 HD, MTV3 HD, Nelonen HD, Yle Teema HD, Sub HD, TV5 HD, Kutonen HD. Ilmaisten HD-laatuisten kaapelikanavien valikoima on tuntuvasti laajempi, kuin antenniverkon HD-kanavien valikoima.

HDTV ääni

Perinteisten stereo- ja moniäänilähetysten lisäksi HDTV-lähetteessä kulkee myös Dolby Digital AC-3 monikanavaääni. Monikanavaääni on entistä yleisempi elokuvissa ja muusikkilähetyksissä.

Erityiskysymyksiä

 • Vastaanottotavat (operaattorit, taajuudet, lähetysjärjestelmä, salausmoduulitarve) ovat vaihtuneet ja voivat edelleen vaihtua, minkä vuoksi kanavien uudelleenviritys on ajoittain paikallaan.

 

24-09-2020

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

S-POSTI:  pc.gamut(at)gmail.com PUHELIN  045 - 1298221 WhatsApp