PC-Gamut logo

Tekniikka

Katseluetäisyys

30.05.2022, edit 02.07.2022

Näytön resoluutio

Näytön pikseli muodostuu tyypillisesti kolmesta tai neljästä kiinteän värisestä väripisteestä. Pikselin haluttu värisävy saadaan aikaan säätämällä väripisteiden intensiteettiä.

Perinteinen yhdistelmä on punainen, vihreä ja sininen (RGB) väripiste. Eräissä paneeleissa on neljäs, keltainen tai valkoinen väripiste.

Pikseliväli on kahden vierekkäisen väripisteryhmän keskipisteen välinen etäisyys.

Paneelinäyttöjen tyypillinen kuvasuhde on 16:9 ja pikselien välinen etäisyys on sama sekä pysty- että vaakasuunnassa.

UHD resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä. Full HD -näyttöjen kuvakoko on 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pikseliä pystysuunnassa. HD ready -näyttöjen resoluutio on joko 1366 x 768 tai 1280 x 720 pikseliä.

Silmän erotuskyky

Ihminen, jolla on normaali näöntarkkuus, kykenee erottelemaan kaksi pistettä toisistaan, kun pisteiden välinen kulma on noin 1 kaariminuutti eli 1/60 astetta tai suurempi.

Kuvan yksityiskohdat erottuvat parhaiten, kun näyttöä katsotaan mahdollisimman läheltä. Tarpeettoman läheltä katsottaessa näkyvät näytön väripisteet ja pikseleiden välinen hila. Sopivalta etäisyydeltä katsottuna esimerkkikuva on tasaisen valkoinen.

PC-Gamut logo

RGB-värirasteri. Paneelin pikselit ja hila erottuvat lähikuvassa selvästi.

Optimi katseluetäisyys

'Optimi' tarkoittaa tässä sitä, että hyödynnetään näytön resoluutio täysin. Näyttöä katsotaan mahdollisimman läheltä, mutta kuitenkin vähintään niin kaukaa, etteivät pikselit erotu toisistaan.

Pikseliväli (pv) saadaan jakamalla paneelin korkeus pikseleiden pystysuuntaisella lukumäärällä (tai paneelin leveys vaakasuuntaisella pikselimäärällä). Silmän erotuskyvyn (1') ja pikselivälin avulla lasketaan optimi (minimi) katseluetäisyys (E).

Optimi katseluetäisyys

Optimi katseluetäisyys määräytyy näöntarkkuuden ja pikselivälin perusteella.

Etäisyydet

Kookastakin UHD-kuvaa voi katsella varsin läheltä, eikä kuvan rakeisuus muodostu ongelmaksi (4K Ultra HD Blu-ray, YouTube, suoratoistokanavat).

UHD-paneeli

UHD-paneeli, 3 840 x 2 160, kuvasuhde 16:9.

Maksuttomat tv-lähetteet (YLE TV, YLE Areena) lähetetään pääosin FullHD -tarkkuudella. FullHD-kuvaa saa myös Blu-Ray-levyiltä ja Youtubesta. Tarkkuus on edelleen käyttökelpoinen.

FullHD -paneeli

FullHD -paneeli, 1 920 x 1 080, kuvasuhde 16:9.

HD-ready paneelia käytettiin kannettavissa tietokoneissa. Läheltä katsottaessa pienen näytön yksityiskohtien karheus ei ehkä näy. Luultavasti enemmän haittaa työpöydälle mahtuvien elementtien vähäinen määrä.

HD-ready -paneeli

HD-ready -paneeli, 1 366 x 768, kuvasuhde 16:9.

Todettua

  • Näytöissä tavoitellaan entistäkin suurempia resoluutiota ja 8K- ja 16K-näyttöjä kehitellään.
  • Resoluution kasvattaminen näkemisen ja informaation välittämisen kannalta ei ehkä ole kovinkaan tarpeellista. Sen sijaan haittaa siitä voi olla, koska siirrettävät ja tallennettavat datamäärät ovat suuria.
  • Ensisijaisesti suuren kuvan, värisyvyyden ja kuvataajuuden datavirrat ruuhkauttavat tarpeettomasti Internetverkkoa.
  • Myös kuvan välittäminen näytönohjaimen ja näytön välillä on ongelmallista suurten datavirtojen ja taajuuksien vuoksi.
↑ Ylös ↑