Pc- laitteet ja viihde-elektroniikka
Etusivu Palvelut Ota yhteyttä Linkit Tekniikka

Haukipudas
Ouluseutu
Suomi

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

WindoWs 10 Järjestelmäpäivitykset

Miksi päivitetään

Ensisijainen päivitysten syy on tietoturvan ylläpito. Järjestelmistä löydetään kaiken aikaa heikkouksia, joihin kehitetään ratkaisuja. Ratkaisut jaetaan käyttäjille päivityksinä. Vanhentunut järjestelmä on suojaton heikkouksiin kohdistuville hyökkäyksille ja siksi vaarallinen.

Liki yhtä hyödyllistä on korjata päivytyksillä puutteellisia tai viallisia toimintoja. Kiusallisimpia ovat verkkotoimintoihin tai laiteajureihin liittyvät virheet, jotka hankalimmillaan estävät laitteen käytön.

Ohjelmistot uudistuvat ja kehittyvät. Perinteisesti isot uudistukset on jaettu käyttöön uutena (uuden nimisenä) käyttöjärjestelmänä, mutta vuodesta 2015 lähtien uudet toiminnot ja piirteet on jaettu ominaisuupäivityksinä. Ominaisuuspäivitys muistuttaa uutta käyttöjärjestelmää myös siten, että asennussetistä voidaan asentaa uusi, puhdas käyttöjärjestelmä tyhjään koneeseen.

Versionumerointi

Version saa selville käskyllä "Winver".

 • Versionumeron kaksi ensimäistä numeroa ovat vuosiluvun viimeiset numerot (2019)
 • Versionumeron kaksi jälkimmäistä numeroa ovat kuukauden numero (03 eli maaliskuu)
 • Koontiversion pistettä edeltävä numero vastaa tiettyä versionumeroa (18362)
 • Koontiversion pisteen jälkeinen numero kertoo laatupäivityksen numeron (778)

Päivitystyypit

Ominaisuuspäivitys julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Julkaisukuukaudet ovat maaliskuu (03) ja syyskuu (09), mutta tyypillisesti ominaisuuspäivitykset ovat viivästyneet parisen kuukautta. MS-palvelimelta ladattava ominaisuuspäivitys 1903 oli noin 7 Gigatavun kokoinen, joka mahtuu 8 GT muistitikulle. Se sisältää 32 että 64 bittiset versiot ja siitä voidaan asentaa Home, Education ja Professional versiot. Asennuksen versio (Home, Pro tai Edu) määräytyy ja sen voi vaihtaa lisenssinumeron perustella. Ominaisuuspäivityksestä voidaan asentaa täysin toimiva käyttöjärjestelmä tyhjään koneeseen.

Ominaisuupäivitykset vanhenevat. Kuluttajaversioiden tukiaika on lyhyt 18 kuukautta. Vanhenemisen pääasiallinen ongelma on, että vanhentuneelle ohjelmistolle ei julkaista laatupäivityksiä ja siitä tulee altis tietoturvauhille. Marraskuussa 2018 julkaistua versiota 1809 tuetaan vielä vuoden 2020 marraskuun 12 päivään asti. Tuohon mennessä on syytä vaihtaa tuoreempaan versioon.

Windows 10 versio Julkaistu Laatupäivitykset1
päättyvät
1909 2019-11-12 2021-05-11
1903 2019-05-21 2020-12-08
1809 2018-11-13 2020-11-102
1803 2018-04-30 2019-11-12
1709 2017-10-17 2019-04-09
... ... ...
1507 2015-07-29 2017-05-09
1 Koskee kuluttajaversioita Home, Pro, Pro Education, Pro for Workstations
2 Tukea on jatkettu huhtikuussa 2020

Kuukausittain, toisena tiistaina julkaistaan laatupäivitys (B-julkaisu), joka sisältää siihen astiset tietoturva- ja toimintokorjaukset. Laatupäivitykset toimitetaan erikseen 64 bittiseen versioon (~370 Megatavua) ja 32 bittiseen versioo (~200 Megatavua). Aiemmin laatupävitys oli tarkoitettu ja asentui vain tiettyyn versioon. Version 1909 julkaisun jälkeen sekä 1909 että 1903 ovat saaneet samat laatupävitykset.

Kiireellinen tietoturvapäivitys vakavaan uhkaan tai laajaa laitemäärä koskeva toiminnallinen päivitys välitetään käyttäjillle heti, kun havaittuun ongelmaan on luotu korjaus.

Edellisten lisäksi on vielä C- ja D-julkaisut, jotka ilmestyvät tarvittaessa kuukauden kolmannella (C) tai neljännellä (D) viikolla. C- ja D-julkaisuilla testataan toiminnallisia muutoksia ennakoiden seuraavaa laatupäivitystä.

Ylläpito

Kun järjestelmää pidetään yllä, sen voi päivittää huoletta milloin tahansa. Asialliseen ylläpitoon kuuluu seuraavat tehtävät

 • Tunnistetusti hyvin toimivasta järjestelmästä tehdään levykopio ulkoiselle asemalle. Ongelman kohdatessa levykopiosta saa palautettua toimivan järjestelmän minuuteissa.
 • Työtiedostot varmistetaan ulkoiselle asemalle sen jälkeen, kun niihin on tehty muutoksia.
 • Tarkistetaan, että järjestelmätiedostot ja komponenttivaraston tiedostot vastaavat toisiaan (SFC). Korjataan, jos ne eivät vastaa.
 • Jos SFC ei korjaa systeemitiedostoja, korvataan vioittuneet komponenttivaraston tiedostot MS-palvelimelta tuoduilla tiedostoilla (DISM) ja ajetaan SFC uudelleen.
 • Poistetaan vanhentuneet ja kertautuneet järjestelmätiedostot (DISM).
 • Minimoidaan tilapäisten tiedostojen määrä (CLEANMGR, CCLEANER tai PrivaZer).
 • Varmistetaan, että levytilaa on riittävästi (30-40 GT)
 • Todetaan laitejurien tila. Korjataan laitejaurit, jos löytyy vikoja.
 • Laiteajureista tehdään erillinen varmuuskopio (DISM). Huolehditaan, että uuden asennuksen bittisyvyys on sama kuin vanhan, jos ajuripakettia on tarkoitus käyttää uusasennuksessa.

Jos jokin tehtävistä on jäänyt tekemättä, se (ne) kannattaa tehdä ennen päivitystä.

Päivitystavat

Yleisin tapa on antaa järjestelmän hoitaa itse päivitys.

Jos automatiikka ei ole käynnistynyt prosessia, voidaan päivityksen saatavuus tarkistaa ja käynnistää prosessi manuaalisesti.

Kolmas tapa on ladata päivityspaketti MS-palvelimelta ja käynnistää asennus manuaalisesti. Tämä menettely on nopea ja säästää siirtokaistaa, kun päivitettäviä laitteita on useita.

Kaikki tavat ovat huolettomia, kunhan ennakoivat toimenpiteet on tehty.

Jälkitoimet

Päivityksen jälkeen laite kannattaa käynnistää uudelleen, koska asennukset viimeistellään sen yhteydessä. Pelkkä sammutus Hibernation-lepotilaan ei vastaa uudellenkäynnistämistä, koska asennuksia ei tällöin viimeistellä.

Onnistuneen päivityksen jälkeen tehdään ylläpitotoimenpiteet uudelleen. Järjestelmätiedostot tarkistetaan ja tarvittaessa pikakorjataan (SFC). Jos pikakorjaus ei riitä, tuodaan viallisten tiedostojen tilalle uudet MS-palvelimelta (DISM). Vanhentuneet järjestelmätiedostot (DISM) ja tilapäiset tiedostot (CLENAMGR) poistetaan.

Kun järjestelmä on ajantasainen ja toimii hyvin, tehdään lopuksi levykopio. Pari edellistä levykopioita voi varmuuden vuoksi säilyttää, mutta useampia ei tarvita. Uusin on yleensä käyttökelpoisin.

Erityiskysymyksiä

 • Ei ole kestäviä perusteita jättää järjestelmä vaille ylläpitoa.
 • Joissain tuotantoympäristöissä laitteet on irrotettu täysin verkosta. Silti verkosta irrotettujen laitteiden ylläpidosta huolehditaan.
 • Jos ennakoivat ylläpitotoimet on tehty, laite saadaan aina nopeasti käyttökuntoon. Ajantasaisesta levykopiosta laite palautuu alkuperäiseen tilaan minuuteissa.
 • Toimintaympäristö siirtyy kätevästi toiselle laitteelle, jos työtiedostoista on ajantasainen varmuuskopio (ja ohjelmistoista asennuskopiot sekä lisenssit).

16-04-2020

<< Takaisin tekniikan aloitussivulle <<

S-POSTI:  pc.gamut(at)gmail.com PUHELIN  045 - 1298221 WhatsApp